Importance given to nutritionists in the practice of physical exercise by muscle practioners in academies of Maceió – AL

  • Elisane Rusiele Maia de Oliveira Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu em Nutrição Esportiva da Universidade Gama Filho - UGF
  • Zaira Maria Camerino Torres Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu em Nutrição Esportiva da Universidade Gama Filho - UGF
  • Regina Coeli da Silva Vieira Mestre em Nutrição pela Universidade Federal de Alagoas - UFA
Keywords: Physical exercise, Nutritionist, Food, Gyms, Supplements

Abstract

Objective: To know the opinion of some followers of this activity on the importance of the nutritionist in relation to the practice of muscle exercises, in specialized academies of Maceió – AL. Materials and Methods: A descriptive and transversal study was made with students of muscle academies. Five academies located close to the beach area of Maceió were chosen and a total of auto-administered questionnaires was applied, to a number of 10 people per academy. Results: Among the 50 individuals, 68% were women of about 34.8 years old (standard deviation ±15.1) and 54% have university graduation. In terms of physical exercise frequency, it was shown that 72% does it at a rate of 3 to 5 times a week. The great majority (82%) did not make use of any nutritional supplement and 58% informed that they used to eat healthy foods together with the consumption of fruits, vegetables, cereals and less oil supplies. The association of an adequate feeding habit to any physical activity was considered important for 92% with 72% of them stating to have had nutritional assistance. Discussion: Despite the knowledge of investigators on healthy feeding, there was a difficulty with its association to physical exercise which demonstrates the lack of professional divulgement and the small interest of academies in the promotion of a more adequate follow up of their students. Conclusion: It was evident the importance given by the participants to the nutritionist and to the supervision of a varied and balanced diet so as to obtain the desired results in the practice of muscle exercise as well as in the wish related to the presence of that professional in such academies.

References

Araújo, A.C.M.; Soares, Y.N.G. Perfil de utilização de repositores protéicos nas academias de Belém, Pará. Revista de Nutrição. Campinas. Vol. 12. Num. 1. Jan/Abr., 1999. p. 81-89.

Garcia Júnior, J.R.; Viviani, M.T. Análise dos conhecimentos sobre nutrição básica e aplicada de profissionais de Educação Física e Nutrição. Revista Nutrição em Pauta. São Paulo, 2003.

Garcia Júnior; Rodrigues, J. Suplementos nutricionais na atividade física: Indispensáveis ou um excesso desnecessário? Revista Nutrição em pauta. Setembro/Outubro, 2000. IN Silva, A. M.; Giovani, A.; Melo, G. F. Análise atribuída aos nutricionistas desportivos pelos administradores de academias de ginástica do Distrito Federal. Revista Digital. Buenos Aires. Ano 10. Num. 90. Nov., 2005.

Hallak, A.; Fabrini, S.; Peluzio, M.C.G. Avaliação do consumo de suplementos nutricionais em academias da zona sul de Belo Horizonte, MG, Brasil. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 1. Num.2. Mar/Abr., 2007. p. 55-60.

Kath F.I.; McArdle, W.D. Nutrição, controle de peso e exercício. 2ª edição. Rio de Janeiro. Medsi.1984. p. 35-47. 6. Krause, M.V.; Mahan, L.K. Alimentos, nutrição e dietoterapia. 7ª edição. Rio de Janeiro. Roca. 1991. p. 515-519.

Nabholz, T.V. Nutrição Esportiva: aspectos relacionados à suplementação nutricional. São Paulo.Sarvier. Cap. 2. 2007. p. 31-60.

Panza, V.P.; Coelho, M.S.P.H.; Di Pietro, P.F.; Assis, M.A.A.; Vasconcelos, F.A.G. Consumo alimentar de atletas: reflexões sobre recomendações nutricionais, hábitos alimentares e métodos para avaliação do gasto e consumo energéticos. Revista de Nutrição. Campinas. Vol. 20. Num. 6. Nov/Dez., 2007. p. 681-692. 9. Pereira, J.M de O.; Cabral, P. Avaliação dos conhecimentos básicos sobre nutrição de praticantes de musculação em uma academia da cidade de Recife. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 1. Num.1. Jan/Fev., 2007. p. 40-47.

Pereira, R.F.; Lajolo, F.M.; Hirschbruch, M.D. Consumo de suplementos por alunos de academias de ginástica em São Paulo. Revista de Nutrição. Campinas. Vol. 16. Num.3. Jul/Set., 2003. p. 265-272.

Pereira, I.C.; Souza, I.R.D.; Lisbôa, M. de F. Perfil alimentar de praticantes de musculação na maturidade. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 1. Num.1. Jan/Fev., 2007. p. 54-59.

Published
2012-01-10
How to Cite
Oliveira, E. R. M. de, Torres, Z. M. C., & Vieira, R. C. da S. (2012). Importance given to nutritionists in the practice of physical exercise by muscle practioners in academies of Maceió – AL. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 2(11). Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/80
Section
Scientific Articles - Original