Nutritional quality of weight gainers

  • Elton Bicalho de Souza Centro Universitário de Volta Redonda, Rio de Janeiro, Brasil.
  • Lucas Marques da Silva Centro Universitário de Volta Redonda, Rio de Janeiro, Brasil.
  • Cyntia Ferreira de Oliveira Centro Universitário de Volta Redonda, Rio de Janeiro, Brasil.
  • Carolyne Pimentel Rosado Universidade Estadual do Rio de Janeiro (UERJ), Rio de Janeiro, Brasil.
Keywords: Nutritional supplements, Nutrition labeling, Food analysis

Abstract

The weight gainer is the product intended to supplement the meals of athletes, if not impossible or restricted access to foods that make up their usual diet. The ANVISA has established requirements which must be met by manufacturers of these types of products. This study aimed to carry out the analysis of quality supplements weight gainers marketed meals in a sports supplements store located in the city of Porto Real, Brazil. It's descriptive and observational research. The supplements were selected according to the availability of the same. We evaluated the labels and chemical analysis evaluated the chemical composition of the following parameters: moisture, fixed mineral residue, ether extract, crude protein and carbohydrates. Three of product reviews, 66.6% and chemical analysis showed there was a discrepancy between the reported amounts of nutrients and analyzed. It was concluded that all product reviews showed an inadequacy for with current legislation.

References

-AOAC, Association of Official Analytical Chemists.Official methods of analysis of the Association of official analytical chemists. Arlington: A.O.A.C. 1995.

-Brasil. ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 222, de 24 de março de 1998. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, de 24/03/1998.

-Brasil. ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 18, de 27 de abril de 2010. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, de 28/04/2010.

-Brasil. ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 360, de 26 de dezembro de 2003. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, de 26/12/2003.

-Cunha, G. O. S.; Baroni, M. O.; Cunha, P. M. G. M. Análise bromatológica de três hipercalóricos: existe a necessidade de utilizá-los? TCC do Bacharelado em Nutrição, Centro Universitário de Belo Horizonte, Belo Horizonte-MG. 2008.

-Instituto Adolfo Lutz. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 4ª edição. Brasília. 2005.

-Kantikas, M.G.L. Avaliação do Uso de Suplementos Nutricionais à base de Soro Bovino pelos Praticantes de Musculação em Academias da Cidade de Curitiba-PR. Dissertação de Mestrado. Curitiba. Universidade Federal do Paraná. 2007.

-Lombardi, A.N. Publicidade enganosa em rótulos de alimentos destinados a praticantes de atividade físicas. TCC de pós-graduação em Qualidade dos Alimentos. Universidade de Brasília. Brasília-DF. 2006.

-Moreira, S. S. P.; Cardoso, F. T.; Souza, G. G.; Silva, E. B. Avaliação da adequação da rotulagem de suplementos esportivos. Corpus el Scientia. Vol. 9. Num. 12. p. 45-55. 2013.

-Pereira, L. P. Utilização de recursos ergogênicos nutricionais e/ou farmacológicos em uma academia da cidade de Barra do Piraí-RJ. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 8. Num. 43. p. 58-64. 2014. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/428/401>

-SBME, Sociedade Brasileira de Medicina do Esporte. Modificações dietéticas, reposição hídrica, suplementos alimentares e drogas: comprovação da ação ergogênica e potenciais riscos à saúde. Rev. Bras. Med. Esporte. Vol. 9. Num. 1. p. 43-55. 2003.

-Tirapegui, J.; Castro, I. A. Introdução a suplementação na atividade física. São Paulo. Atheneu. 2005. p. 131-136.

-Williams, M. H.; Branch, D. Creatine supplementation and exercise performance: an update. Journal American College of Nutrition. Vol. 17. Num. 3. p. 216-234. 1998.

-Zimberg, I.Z.; Leitão, M.C.; Yamauchi, D.H.; Cintra, I.P. Avaliação dos rótulos de suplementos de carboidratos. Brazilian Journal of Sports Nutrition. Vol. 1. Num. 1. p. 16-20. 2012.

Published
2017-06-11
How to Cite
Bicalho de Souza, E., Marques da Silva, L., Ferreira de Oliveira, C., & Pimentel Rosado, C. (2017). Nutritional quality of weight gainers. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 11(63), 390-397. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/815
Section
Scientific Articles - Original