Nutritional quality of weight gainers
Abstract
The weight gainer is the product intended to supplement the meals of athletes, if not impossible or restricted access to foods that make up their usual diet. The ANVISA has established requirements which must be met by manufacturers of these types of products. This study aimed to carry out the analysis of quality supplements weight gainers marketed meals in a sports supplements store located in the city of Porto Real, Brazil. It's descriptive and observational research. The supplements were selected according to the availability of the same. We evaluated the labels and chemical analysis evaluated the chemical composition of the following parameters: moisture, fixed mineral residue, ether extract, crude protein and carbohydrates. Three of product reviews, 66.6% and chemical analysis showed there was a discrepancy between the reported amounts of nutrients and analyzed. It was concluded that all product reviews showed an inadequacy for with current legislation.
References
-AOAC, Association of Official Analytical Chemists.Official methods of analysis of the Association of official analytical chemists. Arlington: A.O.A.C. 1995.
-Brasil. ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 222, de 24 de março de 1998. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, de 24/03/1998.
-Brasil. ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 18, de 27 de abril de 2010. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, de 28/04/2010.
-Brasil. ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 360, de 26 de dezembro de 2003. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, de 26/12/2003.
-Cunha, G. O. S.; Baroni, M. O.; Cunha, P. M. G. M. Análise bromatológica de três hipercalóricos: existe a necessidade de utilizá-los? TCC do Bacharelado em Nutrição, Centro Universitário de Belo Horizonte, Belo Horizonte-MG. 2008.
-Instituto Adolfo Lutz. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 4ª edição. Brasília. 2005.
-Kantikas, M.G.L. Avaliação do Uso de Suplementos Nutricionais à base de Soro Bovino pelos Praticantes de Musculação em Academias da Cidade de Curitiba-PR. Dissertação de Mestrado. Curitiba. Universidade Federal do Paraná. 2007.
-Lombardi, A.N. Publicidade enganosa em rótulos de alimentos destinados a praticantes de atividade físicas. TCC de pós-graduação em Qualidade dos Alimentos. Universidade de Brasília. Brasília-DF. 2006.
-Moreira, S. S. P.; Cardoso, F. T.; Souza, G. G.; Silva, E. B. Avaliação da adequação da rotulagem de suplementos esportivos. Corpus el Scientia. Vol. 9. Num. 12. p. 45-55. 2013.
-Pereira, L. P. Utilização de recursos ergogênicos nutricionais e/ou farmacológicos em uma academia da cidade de Barra do Piraí-RJ. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 8. Num. 43. p. 58-64. 2014. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/428/401>
-SBME, Sociedade Brasileira de Medicina do Esporte. Modificações dietéticas, reposição hídrica, suplementos alimentares e drogas: comprovação da ação ergogênica e potenciais riscos à saúde. Rev. Bras. Med. Esporte. Vol. 9. Num. 1. p. 43-55. 2003.
-Tirapegui, J.; Castro, I. A. Introdução a suplementação na atividade física. São Paulo. Atheneu. 2005. p. 131-136.
-Williams, M. H.; Branch, D. Creatine supplementation and exercise performance: an update. Journal American College of Nutrition. Vol. 17. Num. 3. p. 216-234. 1998.
-Zimberg, I.Z.; Leitão, M.C.; Yamauchi, D.H.; Cintra, I.P. Avaliação dos rótulos de suplementos de carboidratos. Brazilian Journal of Sports Nutrition. Vol. 1. Num. 1. p. 16-20. 2012.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).