Profile anthropometric and food habits in women and adult old practicing of hydrogymnastic
Abstract
The aging, despite being a natural process, subjecting the body to various anatomical and functional changes, with repercussions on health and nutrition of the elderly. Many of these changes are gradual, causing reductions in effective functional capacity, since the sensitivity to the tastes primary until the body's metabolic processes. For this study, women were selected and divided into two groups of ages and group 1 of 35 to 49 years and group 2 of 50 to 70 years of practicing hydrogymnastic club of mothers in the city of Uruana - GO. We analyzed the aspects of anthropometry and eating habits such as food frequency, number of meals and time that feels more hunger and the consumption of salt and liquids between meals. Through the results can be seen that there is greater incidence of overweight and obesity among women primarily by eating habits with the highest consumption of lipids and glycide lower and the consumption of proteins. The health of an elderly depend on the style of life which has taken well before passage of 60 years and that changes in dietary habits and practice of exercise, can have great influence on the quality and life expectancy at any age.
References
Amado, T.C.F.; Arruda, Ilma Kruze Grande de; Ferreira, R.A.R. Aspectos alimentares, nutricionais e de saúde de idosas atendidas no Núcleo de Atenção ao Idoso - NAI, Recife/2005. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, v. 57, p. 001-010, 2007.
Borba, A.M.N avaliação do perfil antropometrico e alimentar de idosos institucionalizados em blumenal Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento, São Paulo v. 1,n. 3, p.11-18,mai/jun,2007.ISSN 1981-9919
Cabrera, M.A.S.; Jacob Filho, W. Obesidade em idosos: prevalência, distribuição e associação com hábitos e co-morbidades. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia e Metabolismo 2001; 45 n° 5, São Paulo, out 2001.
Carvalho, K.M.B. Obesidade. In: Cuppari L.. (Org.). Guias de medicina ambulatorial e hospitalar- UNIFESP/ Escola Paulista de Medicina- Nutrição Clínica no Adulto. 1a ed. São Paulo: Manole, 2002, v., p. 131-150.
Chaimowicz, F. A saúde dos idosos brasileiros às vésperas do século XXI: problemas, projeções e alternativas. Revista Saúde Pública 1997; 31:184-200.
Chrischilles, E.A.; Foley, D.J.; Wallace, R.B.; Lemcke, J.H.; Semla, T.P.; Hanlon, J.T.; Glynn, R.J.; Ostfeld, A.M. e Guralnik, J.M. 1992. Use of medications by persons 65 and over: Data from the established populations for epidemiologic studies of the elderly. Journal of Gerontology Medical Sciences, 47: M137-M144
Ferreira, Marcela; Matsudo, Sandra; Matsudo, Victor; Braggion, Glaucia. Efeitos de um programa de orientação de atividade física e nutricional sobre o nível de atividade física de mulheres fisicamente ativas de 50 a 72 anos de idade, Revista brasileira medicina esporte; 11(3): 172-176 maio-jun. 2005.
Guedes, D.P.; Gonçalves, L.A.V.V. Impacto da prática habitual de atividade física no perfil lipídico de adultos. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia, v. 51, p. 72-78, 2007.
Kaneshima, E. N.; Sass, A.; Marin, C. F. ; Semprebom, K.A. ; Zibordi, R. Q. ; Kaneshima, Alice Maria de Souza . Qualidade de vida e padrão alimentar de idosos institucionalizados na cidade de Maringá-PR. Iniciação Científica (CESUMAR), Brasil, v. 6, n. 2, p. 120-125, 2004
Lemos-Santos, M.G.F.; Ferreira, M. Gonçalves; Sichieri, Rosely; Valente, Joaquim Gonçalves; Silva, Regina Maria Veras Gonçalves da. Acurácia da circunferência da cintura e da relação cintura/quadril como preditores de dislipidemias em estudo transversal de doadores de sangue de Cuiabá, Mato Grosso, Brasil. Cadernos de Saúde Pública, Rio de Janeiro, v. 22, n. 2, p. 307-314, 2006.
Lima, Laydiane Pereira de; Sampaio, H. A. C. Caracterização socioeconômica, antropométrica e alimentar de obesos graves. Ciência & Saúde Coletiva, v. 12, p. 1011-1020, 2007.
Marinho, S.P. O Potencial Diagnóstico dos Indicadores da Obesidade Centralizada. Revista de Saúde Pública, Rio de Janeiro, v. 37, n. 6, p. 760-767, 2003.
Matsudo, V.K.R.; Matsudo, S.M.M. Atividade Física no Tratamento da Obesidade. Einstein (São Paulo), v. 4, p. S29-S43, 2006.
Menezes, T.N.; Marucci, Maria de Fátima Nunes; Holanda, Ivanira Maria Moreira. Ingestão de cálcio e ferro alimentar por idosos residentes em instituições geriátricas de Fortaleza, CE. Revista Saúde. Com, v. 01, n. 02, p. 100-109, 2006.
Monteiro, J.B.R.; Ornelas, A.P.R.C. Fatores que afetam o consumo alimentar em nutrição do idoso M CAMPOS - Rev. Nutr., Campinas, 2000.
Nardo Júnior, N.; Tirapegui, Júlio; Borges, Grasiely Fassin.; Fernandes, Carlos Alexandre Molena ; Bacarin, Andréia Cristina Bueno Pereira ; Nardo, Cláudia Christina Sanchez . Influência do Nível de Atividade Física e dos Hábitos Alimentares sobre a Aptidão Física de Adolescentes. Revista da educação física, Maringá - Paraná - Brasil, v. 15, n. 1, p. 25-32, 2004.
Nascimento, Ana Luiza; Diniz, A.S.; Arruda, Ilma Kruze G de. Deficiência de vitamina A em idosos do Programa de Saúde da Família de Camaragibe, PE, Brasil. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, v. 57, p. 213-218, 2007.
Pinto, Stephanie S.; Alberton, Cristine L.; Becker, Márcio E.; e colaboradores. Respostas cardiorespiratórias em exercícios de hidroginástica executados com e sem o uso de equipamento resistivo. Revista Portuguesa de Ciência do Desporto, out. 2006, vol.6, no. 3, p.336-341.
Tufik, S.; Hanna, K.M.A.; Mello, M.T. Efeitos do exercício físico e da atividade física na depressão e ansiedade em indivíduos idosos. Revista Brasileira de Ciência e Movimento. 11(2), 2003.
Zago, J.L.; Biazus, S. Condição Nutricional do idoso institucionalizado. SENSU – Pós-Graduação em Revista, v.1, n.1, 1998.
Zancul, M.S. Hábitos alimentares e seus aspectos sociais, comportamentais e culturais. Revista do Instituto de Ciências da Saúde, v. 22, n. 3 jul-set, p. 195-199, 2004.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).