Nutritional evaluation and food consumption of football players of the basic categories of a team from Rio Grande do Sul countryside

  • Carine Horbach Wondracek Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões-Campus Frederico Westhalen
  • Dionara Simoni Hermes Volkweis Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões-Campus Frederico Westhalen
  • Fábia Benetti Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões-Campus Frederico Westhalen
Keywords: Sports nutrition, Adolescence, Body composition, Food

Abstract

Football is a popular sport among teenagers. Feeding and body composition are directly related to performance during physical activity determining physical and cognitive development at this stage of life. In view of the above, the present study aimed to perform the nutritional evaluation and investigate the food consumption of soccer players of the basic categories of a football team in the interior of Rio Grande do Sul. The sample consisted of 32 male subjects, who answered a questionnaire with multiple choice questions and a 24-hour food recall, and an anthropometric evaluation was also performed. The mean age was 16.9 ± 0.86 years. Through BMI, 87.5% (n: 28) presented eutrophy, 9.38% (n: 3) overweight and 3.12% (n: 1) obesity. Regarding the adequacy of arm circumference, 71.88% (n: 23) of the subjects had eutrophy, 21.88% (n: 7) mild malnutrition, 3,12% (n: 1) moderate malnutrition, and 3,12% (n: 1) obesity. As for food consumption, an average of 1,330.43 kcal / day was obtained. However, the average total energy requirement was 3,937.45 kcal / day. The distribution of macronutrients was inadequate for carbohydrates and proteins, and adequate for lipids. The consumption of vitamin A, calcium, iron and selenium, and fiber was below recommendations. Also, it has been noted that most are unaware of dietary supplements. Therefore, inappropriate diet is a risk situation for athletes at this stage of life, in this way, it is important to emphasize the importance of nutritional support to adjust the diet in order to promote health and improve athlete performance.

Author Biographies

Carine Horbach Wondracek, Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões-Campus Frederico Westhalen

Acadêmica do Curso de Graduação em Nutrição da Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões (URI), Departamento de Ciências da Saúde, Setor Nutrição, Frederico Westphalen, Rio Grande do Sul

Dionara Simoni Hermes Volkweis, Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões-Campus Frederico Westhalen

Nutricionista. Mestre em Envelhecimento Humano. Docente do Curso de Nutrição da Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões-URI Campus de Frederico Westphalen, Departamento de Ciências da Saúde, Setor Nutrição, Frederico Westphalen, Rio Grande do Sul

Fábia Benetti, Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões-Campus Frederico Westhalen

Nutricionista. Mestre em Envelhecimento Humano. Docente do Curso de Nutrição da Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões-URI Campus de Frederico Westphalen, Departamento de Ciências da Saúde, Setor Nutrição, Frederico Westphalen, Rio Grande do Sul 

References

-Adami, F.S. Relação entre o consumo de macronutrientes e antioxidantes entre crianças e adolescentes com estado nutricional. Revista Uningá. Vol. 44. p. 37-42. 2015.

-Bandeira, M.P.B.V. Revisão sistemática sobre a frequência de refeições em família e sua relação com o consumo alimentar e o estado nutricional em adolescentes. Dissertação de Mestrado em Nutrição Humana. Universidade de Brasília. 2015.

-Belini, M.R.L.; Silva, M.; Gehring, L. Utilização de suplementos nutricionais por adolescentes praticantes de musculação em academias da cidade de Campo Mourão-PR. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 9. Num. 54. p. 553-562. 2015. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/583/514>

-Biesek, S.; Alves, L.A.; Guerra, I. 2ªedição. Manole. p. 186-345. 2010.

-Cabral, C.A.C.; e colaboradores. Diagnóstico do estado nutricional dos atletas da equipe olímpica permanente de levantamento de peso do comitê olímpico brasileiro (COB). Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 12. Num. 6. 2006.

-Cândido, R.F. Dieta elevada em carboidratos complexos minimiza necessidades de suplementação durante jogo-treino de rúgbi: foco no sistema imune. Revista Brasileira de Ciências do Esporte. Vol. 39. Núm. 1. p. 85-90.

-Costa, T.A.; e colaboradores. Suplementação com bebida artesanal que contém carboidrato em atletas da ginástica rítmica. Revista Brasileira de Ciências do Esporte. Vol. 39. Núm. 2. p. 115-122. 2017.

-Cunha, L.M.S.; Filha, Costa, L.C.G. I.; Carvalho, L.M.F. Hábito alimentar e frequência de consumo de suplementos alimentares: um estudo com atletas de badminton. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 10. Num. 60. p. 673-678. 2016. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/722/597>

-Del Pino, D.L. Adaptação e validação de um questionário de frequência alimentar para crianças de 6 a 10anos. Porto Alegre-RS. Dissertação de Mestrado em ciências médicas: endocrinologia. Universidade Federal do Rio Grande do Sul. 2009.

-Domingues, S.F.; Marins, J.C.B. Utilização de recursos ergogênicos e suplementos alimentares por praticantes de musculação em Belo Horizonte-MG. Fitness e Performance. Vol. 6. Num. 4. p. 218-226. 2007.

-Duarte, A.C.G. Avaliação Clínica: Aspectos clínicos e Laboratoriais. Atheneu. p. 137-140. 2007.

-Ferreira, V.R.; Bento, A.P.N.; Silva, M.R. Consumo alimentar, perfil antropométrico e conhecimentos em nutrição de corredores de rua. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 21. Num. 6. 2015.

-Fortes, L.S.; e colaboradores. Insatisfação corporal e comportamento alimentar: comparações entre jovens atletas de diferentes esportes. Psicologia em Revista. Vol. 20. Núm. 1. p. 138-154. 2014.

-Frisancho, A.R. Anthropometric standards for the assessment of growth and nutritional status. Michigan: The University of Michigan Press. 1990.

-Gomes, J.S.; Schmidt, M.; Biesek, S. Avaliação do perfil antropométrico e consumo alimentar: adolescentes jogadores de futsal. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 9. Num. 53. p. 463-470. 2015. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/573/502>

-Gomes, R.V.; e colaboradores. Consumo Alimentar e Perfil Antropométrico de Tenistas Amadores e Profissionais. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 15. Num. 6. 2009.

-Gonçalves, N.A.; e colaboradores. Consumo alimentar de adolescentes praticantes de canoagem. Journal of Human Growth and Development. Vol. 22. Num. 1. p. 1-7. 2012.

-IOF. DRI: Dietary Reference Intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids. Washington. National Academy Press. 2002.

-Junior, A.G.P. Análise do Perfil Técnico e Aptidão Física de Atletas de Futsal Sub-14 na Cidade de Lagoa de Dentro-PB. Duas Estradas-PB.TCC. 2014.

-Mahan L.K.; Escott-Stump, S. Krause: alimentos, nutrição e dietoterapia. 12ªedição. Roca. p. 283-284. 2010.

-Mcardle, W.D.; Katch, F.I.; Katch, V.L. Fisiologia do exercício: energia, nutrição e desempenho humano. 7ª edição. Guanabara Koogan. 2011.

-Mello, A.V.; e colaboradores. Avaliação da composição corporal e do consumo alimentar de nadadores adolescentes. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 21. Num. 5. p. 381-385. 2015.

-Mendes, R.; Besen, R. Análise da percepção da qualidade de vida dos jogadores de futebol da categoria juvenil do Blumenau Esporte Clube-SC. Revista Brasileira de Futsal e Futebol. Vol. 8. Num. 28. p. 59-67. 2016. Disponível em: <http://www.rbff.com.br/index.php/rbff/article/view/387/337>

-Moreira, F.P.; Rodrigues, K.L. Conhecimento nutricional e suplementação alimentar por praticantes de exercícios físicos. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 20. Num. 5. 2014.

-Oliveira, E. R. M.; Torres, Z.C.; Vieira, R.C.S. Importância dada aos Nutricionistas na Prática do Exercício Físico pelos Praticantes de Musculação em Academias de Maceió-AL. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 2. Num. 11.p. 381-389. 2008. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/80/78>

-Palma, D.; Escrivão, M.A.M.S.; Oliveira, F.L.C. Guia de nutrição clínica na infância e na adolescência. Manole. 2009. p. 59.

-Panza, V.P.; e colaboradores. Consumo alimentar de atletas: reflexões sobre recomendações nutricionais, hábitos alimentares e métodos para avaliação do gasto e consumo energéticos. Revista de Nutrição. Vol. 20. Num. 6. p. 681-692. 2007.

-Rocha H.P.A.; e colaboradores. Jovens esportistas: profissionalização no futebol e a formação na escola. Motriz: Revista de Educação Física. Vol. 17. Núm. 2. p. 252-263. 2011.

-Rodrigues, B.; Spuldaro, L.I.; Biesek, S. Intervenção nutricional em atletas adolescentes praticantes de futsal de uma associação atlética de Curitiba-PR. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 10. Num. 56. p. 126-135. 2016. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/571/535>

-Silveira, M.A.; Borges, L.R.; Rombaldi, A.J. Avaliação nutricional e consumo alimentar de adolescentes praticantes de natação. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 9. Num. 53. p. 427-436. 2015. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/566/498>

-Teixeira, P.; Sardinha, L.B.; Barada, J.L.T. Nutrição, exercício e saúde. Lisboa. Lidel. 2008.

-Vítolo, M.R. Nutrição: da gestação ao envelhecimento. Rubio. 2008.

-WHO, World Health Organization. Developmentof a WHO growth reference for school-aged children and adolescents. Geneva. 2007.

Published
2017-11-26
How to Cite
Horbach Wondracek, C., Hermes Volkweis, D. S., & Benetti, F. (2017). Nutritional evaluation and food consumption of football players of the basic categories of a team from Rio Grande do Sul countryside. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 11(66), 724-733. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/893
Section
Scientific Articles - Original