Anthropometric profile, food consumption and use of ergogenics and dehydration of Rugby players

  • Camila Bueno Ferreira Duarte Faculdade Nossa Senhora de Fátima
  • Greicy Santini Streit Faculdade Nossa Senhora de Fátima
  • Márcia Keller Alves Faculdade Nossa Senhora de Fátima
Keywords: Football, Anthropometry, Food supplementation, Hydration

Abstract

Introduction: The Rugby team aims to make the highest score during two matches of 40 minutes. Being a high intensity sport of physical exertion generates nutritional wasting, which can lead to health problems, dehydration and decreased performance. Aim: The aim of this study was to evaluate the anthropometric profile, food intake and the use of ergogenic resources by the athletes, as well as water loss of Rugby players. Materials and Methods: Descriptive cross-sectional study carried out with Rugby players from Caxias do Sul. The anthropometric profile (weight, height, body mass index, waist circumference and skinfolds), food intake, ergogenic resources and water loss after a training game were evaluated. The data were analyzed descriptively. Results: The sample consisted of 30 adult players with a mean age of 27 years. The anthropometric evaluation showed that the athletes are overweight, but the percentage of body fat is only high in males, while the women have the average waist circumference considered as a risk for metabolic complications. The food intake of the players, in terms of energy value and distribution of macronutrients and micronutrients, fell short of the recommended, except for protein, fat and sodium. All athletes use ergogenic resources. The water loss in this population was insignificant. Conclusions: Although the team has medical support, it is extremely important to carry out periodic evaluations and nutritional monitoring with a qualified professional, specialized in sports nutrition, to reach the recommended food standards and, consequently, the physical performance and sports.

Author Biographies

Camila Bueno Ferreira Duarte, Faculdade Nossa Senhora de Fátima

Curso de Pós-graduação em Nutrição e Treinamento Fí­sico

Greicy Santini Streit, Faculdade Nossa Senhora de Fátima

Curso de Pós-graduação em Nutrição e Treinamento Fí­sico

Márcia Keller Alves, Faculdade Nossa Senhora de Fátima

Curso de Pós-graduação em Nutrição e Treinamento Fí­sico

References

-American College of Sports Medicine. Joint Position Statement: Nutrition and Athletic Performance. Medicine & Science in Sports & Exercise. Vol. 48. Núm. 3. p. 543-568. 2016.

-Bernardot D. Advanced Sport nutrition. 2006. Disponível em: <http://www.healthline.com/hlbook/advanced-sports-nutrition>

-Brasil. Ministério da Saúde. Conselho Nacional de Saúde. Resolução n° 196 de 1996 e 466 de 2012. Dispõe sobre a aprovação das diretrizes e normas regulamentadoras de pesquisas envolvendo seres humanos. Acesso em: 10/11/2016. Disponíveis em: <http://conselho.saude.gov.br/resolucoes/reso_96.htm>e <http://conselho.saude.gov.br/resolucoes/2012/Reso466.pdf>

-Brasil. Ministério da Saúde. Portaria no 32, de 13 de janeiro de 1998. A Agência Nacional de Vigilância Sanitária aprova o regulamento técnico para fixação de identidade e qualidade de suplementos vitamínicos e ou de minerais. Diário Oficial da União.15/01/1998.

-Domingues, S.F.; Marins, J.C.B. Utilização de recursos ergogênicos e suplementos alimentares por praticantes de musculação em Belo Horizonte-MG. Fitness e Performance Journal. Vol. 6. Núm. 4. p. 218-226. 2007.

-Ferracine, K. C. C.; Viero, M. M.; Ravazzani, E. D. A. Avaliação de práticas alimentares, perfil nutricional e uso de suplementos nutricionais em atletas de rúgbi. TCC de Bacharelado. Universidades Integradas do Brasil-UNIBRASIL. Curitiba. 2011.

-Ferranti, L.T.; Ballard, C.R.; Baratto, I.; Novelo, D. Avaliação Nutricional e consumo alimentar de atletas de Rugby. Rev da UVRV. Vol. 13. Núm. 1. p. 473-485. 2015.

-Gabbett, T.J.; Jenkins, D.G.; Abernbethy, B. Physical demands of professional rugby league training and competition using microtechnology. J Sci and Med Sport. Vol. 15. p. 80-86. 2012.

-Lopes, A.L.; Pinheiro, E.S.; Cunha, G.S.; Sapata, K.; Martins, J.B.; Carteri, R.B.; Ribeiro, G.S.; Cardoso, MS. Análise da composição corporal e da capacidade aeróbia em jogadores de Rugby. EFDeportes.com. Ano 16. Núm. 158. 2011a.

-Lopes, A.L.; Sant’Ana, R.T.; Baroni, B.M.; Cunha, G.S.; Radaelli, R.; Oliveira, Á.R.; Castro, F.S. Perfil antropométrico e fisiológico de atletas brasileiros de "rugby". Rev.Bras. Educ. Fís. Esporte. Vol. 25. Núm. 3. p. 387-395. 2011b.

-Mendes, E.L.; Junior, R.A.; Andaki, A.C.R.; Junior, M.M.; Simim, M.A.M.; Mota, G.R. Ergogênicos nutricionais e desempenho no Rugby: revisão sistemática. Arq Cien Esp. Vol. 14. Núm. 1. p. 19-27. 2013.

-Portal do Rugby. História do Rugby. 2016. Disponível em: <http://www.portaldorugby.com.br/entenda-o-rugby/guia-para-iniciantes>

-Santos, F. G.; Rossi, L.; Avaliação antropométrica de atletas de rugby. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 5. Núm. 27. p. 224-229. 2011. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/256/251>

-Schneider, C.; Machado, C.; Laska, S.M.; Liberali, R. Consumo de suplementos nutricionais por praticantes de exercício físico em academias de musculação de Balneário Camboriú-SC. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 2. Núm. 11. p. 307-322. 2008. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/74/72>

-Scott, A.C.; Roe, N.; Coasts, A.J.; Piepoli, M.F. Aerobic exercise physiology in a professional rugby union team. Int J Cardiol. Vol. 87. Núm. 2-3. p. 173-177. 2003.

-Silva, F.I.C.; Santos, A.M.L.; Adriano, L.S.; Lopes, R.S.; Vitalino, R.; As, N.A.R. A importância da hidratação hidroeletrolítica no esporte. R. Bras. Cien e Mov. Vol. 19. Núm. 3. p. 120-128. 2011.

-Sociedade Brasileira de Medicina do Esporte. Modificações dietéticas, reposição hídrica, suplementos alimentares e drogas: comparação de ação ergogênica e potenciais riscos para a saúde. Rev Bras Med Esporte. Vol. 15. p. 3-12. 2009.

Published
2018-02-06
How to Cite
Duarte, C. B. F., Streit, G. S., & Alves, M. K. (2018). Anthropometric profile, food consumption and use of ergogenics and dehydration of Rugby players. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 11(67), 843-850. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/913
Section
Scientific Articles - Original