Influence of the dose and protein distribution on muscle protein synthesis, associated or not to resistance training sessions

  • Marcos Vessozi Maggio Unidade Avançada da Faculdade Ingá, Uningá, Programa de Pós-Graduação lato sensu em Treinamento, Musculação e Atividade Fí­sica. Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Silmar Zanon Unidade Avançada da Faculdade Ingá, Uningá, Programa de Pós-Graduação lato sensu em Treinamento, Musculação e Atividade Fí­sica. Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brasil.
Keywords: Physical education and training, Food supplementation, Therapeutic use, Nutritionists

Abstract

It is well known that the main stimuli for the gain of muscle mass are exercise and protein intake. For decades, researchers of the field of sports nutrition, have been studying how to get the most between these stimuli on the muscle mass gain. Nowadays, there are vast scientific works highlighting some nutritional factors which might influence the response of the muscle protein synthesis (MPS) as well as muscle protein degradation (MPD) on muscle gain. Among those factors, it is included the protein dose and the protein distribution along the day, yet controversial. Then, the aim of this narrative review was to summarize the studies that have investigated the influence of the dose and protein distribution, associated or not, to resistance training sessions, on MPS. A narrative literature review was performed using the PubMed database. Among 16 articles found, ten of them were selected for analysis. Between them, seven original articles were selected for discussing the influence of the protein dose on MPS and another three were analyzed for discussing the influence of protein distribution on protein synthesis. Despite of existing fascinating articles about this topic, it is still too soon to conclude that by manipulating these strategies - protein dose and protein distribution -, would guarantee a superior muscle gain in long term. However, it is still interesting that young men reach at least 20 grams of protein during their main meals at regular intervals, every three hours.

Author Biographies

Marcos Vessozi Maggio, Unidade Avançada da Faculdade Ingá, Uningá, Programa de Pós-Graduação lato sensu em Treinamento, Musculação e Atividade Fí­sica. Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brasil.

Unidade Avançada da Faculdade Ingá, Uningá, Programa de Pós-Graduação lato sensu em Treinamento, Musculação e Atividade Fí­sica. Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brasil.

Silmar Zanon, Unidade Avançada da Faculdade Ingá, Uningá, Programa de Pós-Graduação lato sensu em Treinamento, Musculação e Atividade Fí­sica. Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brasil.

Unidade Avançada da Faculdade Ingá, Uningá, Programa de Pós-Graduação lato sensu em Treinamento, Musculação e Atividade Fí­sica. Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brasil.

References

-Albino, C. S.; Campos, P. E.; Martins, R. L. Avaliação do uso de suplementos nutricionais em academias de Lages, SC. Lecturas Educación Física y Deportes: Revista Digital. Buenos Aires, Vol. 14. Num. 134. 2009. Disponível em: <http://www.efdeportes.com/efd134/consumo--de-suplementos-nutricionais-em-cademias.htm>

-Almeida, C.; Radke, T. L.; Liberali, R.; Navarro, F. Avaliação do conhecimento sobre nutrição esportiva, uso e indicação de suplementos alimentares por educadores físicos nas academias de Passo Fundo/RS. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 3. Num. 15. 2009. p. 232-240. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/120>

-Aparicio, V. A.; Nebot, E.; Porres, J. M.; Ortega, F. B.; Heredia, J. M.; López-Jurado, M.; Ramírez, P. A. Effects of high-whey-protein intake and resistance training on renal, bone and metabolic parameters in rats. British Journal of Nutrition. Vol. 105. Num. 6. 2011. p. 836-845.

-Araújo, A. C. M.; Soares, Y. N. G. Perfil de utilização de repositores protéicos nas academias de Belém, Pará. Revista de Nutrição. Vol. 12. Num 1. 1999. p. 5-19. Disponível em: <http://www.scielo.br/pdf/rn/v12n1/v12n1a07.pdf>

-Araújo, L. R.; Andreolo, J.; Silva, M. S. Utilização de suplemento alimentar e anabolizante por praticantes de musculaçäo nas academias de Goiânia-GO. Revista Brasileira de Ciências e Movimento. Vol. 10. Num. 3. 2002. p. 13-18. Disponível em: <https://portalrevistas.ucb.br/index.php/RBCM/article/viewFile/457/482>

-Domingues, S. F.; Marins, J. C. B. Utilização de recursos ergogênicos e suplementos alimentares por praticantes de musculação em Belo Horizonte-MG. Fitness e Performance Journal. Vol. 6. Num. 4. 2007. p. 218-226.

-Dos Santos, H. V. D.; De Oliveira, C. C. P.; De Freitas, A. K. C.; Navarro, A. C. Consumo de suplementos alimentares por praticantes de exercício físico em academias de bairros nobres da cidade do Recife. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 7. Num. 40. 2013. p. 204-211. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/396>

-Fayh, A. P. T.; Da Silva, C. V.; De Jesus, F. R. D.; Costa, G. K. Consumo de suplementos nutricionais por frequentadores de academias da cidade de Porto Alegre. Revista Brasileira de Ciências do Esporte. Vol. 35. Num. 1. 2013. p. 27-37. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-32892013000100004>

-Fujita, A. G.; Da Silva, U. S. L. G.; Navarro, A. C. Consumo de suplementos alimentares entre educadores físicos da cidade de São Paulo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 4. Num. 20. 2010. p. 130-138. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/173>

-Granjeiro, P. A.; Costa, C. E. R.; Barros, A. R.; Inácio, R. F. Levantamento do uso de anabolizantes e suplementos nutricionais em academias de musculação. Movimento e Percepção. Vol. 9. 2008. p. 287-299.

-Hernandez, A. J.; Nahas, R. M. Modificações dietéticas, reposição hídrica, suplementos alimentares e drogas: comprovação de ação ergogênica e potenciais riscos para a saúde. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 15. Num. 3. 2009.

-Hirschbruch, M. D.; Carvalho, J. R. Nutrição esportiva: uma visão prática. A nutrição em academias –aspectos práticos. São Paulo. Manole. 2002. p. 123-158.

-Maior, A. S.; Bernasconi, A.; Sanches, J. F.; Simão, R.; Menezes, P.; Miranda, H.; Nascimento, J. H. M. Uso de esteroides anabólicos em duas cidades do Rio Grande do Sul. Revista Brasileira de Prescrição e Fisiologia do Exercício. Vol. 3. Num. 18. 2009. p. 580-591. Disponível em: <http://www.rbpfex.com.br/index.php/rbpfex/article/view/211>

-Pedrosa, R. G.; Donato Jr, J.; Tirapegui, J. Dieta rica em proteína na redução do peso corporal. Revista de Nutrição. Vol. 22. Num. 1. 2009. p. 105-111. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732009000100010>

-Pereira, B. A.; Stella, S. G. Utilização de suplementos alimentares por praticantes de musculação em academias de Ribeirão Preto, SP. EFDeportes.com. Revista Digital, Buenos Aires. Vol. 15. Num. 148. 2010. Disponível em: <http://www.efdeportes.com/efd148/utilizacao-de-suplementos-alimentares-em-academias.htm>

-Pereira, R. F.; Lajolo, F. M.; Hirschbruch, M. D. Consumo de suplementos por alunos de academias de ginástica em São Paulo. Revista de Nutrição. Vol. 16. Num. 3. 2003. p. 265-272. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1415-52732003000300004&script=sci_abstract&tlng=pt>

-Schneider, C.; Machado, C.; Laska, S. M.; Liberali, R. Consumo de suplementos nutricionais por praticantes de exercício físico em academias de musculação de Balneário Camboriú-SC. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 2. Num. 11. 2008. p. 307-322. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/74>

-Schneider, L.; Bennemann, G. D.; Ballard, C. R.; Trindade, M. C. C. Avaliação de conhecimentos em nutrição e de hábitos alimentares por profissionais educadores físicos no município de Guarapuava-Paraná. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 8. Num. 43. 2014. p. 65-73. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/430>

-Willians, M. Dietary supplements and sports performance: amino acids. Journal of the International Society of Sports Nutrition. Vol. 2. Num. 2. 2005. p. 63-67.

-Zanella, A.; Schmidt, K. H. Estado nutricional e comportamento alimentar de profissionais de academia de Frederico Westphalen -RS. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 6. Num. 35. 2012. p. 367-375. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/332>

Published
2018-02-06
How to Cite
Maggio, M. V., & Zanon, S. (2018). Influence of the dose and protein distribution on muscle protein synthesis, associated or not to resistance training sessions. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 11(68), 954-962. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/937
Section
Scientific Articles - Original